De Tocht der Tochten [1/12]

De Tocht der Tochten [1/12]

25 april 2021 3 Door zussenopreis

Aan de maandelange lethargische staat waarin NL verkeerde door het gebrek aan perpectief (corona) leek een eind te komen met de elfstedenkoorts die kortstondig opspeelde. De dooi zette snel in, maar deed niks af aan onze hernieuwde energie: de elfsteden zijn toch veel aangenamer in de lentezon dan in vrieskou. Een idee was geboren: we beginnen met een zussenweekend naar de Elfsteden in Friesland en gaan daarna (tijd ongedefinieerd) de andere 11 provincies langs. Na een kort overleg over het vervoersmiddel (zwemmen, wandelen, fietsen werden heeeel snel en unaniem weggestreept) stapten we in papa’s busje en begonnen we aan de heroïsche Tocht der Tochten. Uiteindelijk hadden we én geen zon én geen ijs, maaar dat mocht de pret niet drukken. Bij deze een niet chronologisch en niet routevast verslag.

Een echt plan hadden we niet, maar wel een auto, pinpas, camera en J’s tandenborstel: we stelden onszelf tot doel in iedere stad uit te stappen.

le route

1. Dokkum

Eenmaal in Dokkum bedacht J dat ze er tóch al wel eens geweest was. M was een beetje moe en ruste uit op een natte (…) (schaats!)bank. Objectief eindoordeel: 9.

2/9. Franeker en Hindelopen

Friese steden zijn net als tempels op vakantie: de eerste paar zijn indrukwekkend maar op den duur lijken ze allemaal op elkaar. Wat zullen we eens zeggen over Hindeloopen en Franeker? De vis was lekker.

3. Harlingen

Harlingen kenden we al (en het was koud). We voelden ons net Chinezen: tourbus uit, foto’s maken, tourbus snel weer in.

4. Bolsward

‘Doe jij je jas even uit dan lijkt het nog alsof het een beetje warm is’

5. IJlst

IJlst was heerlijk: we aten Frisamisu (met Berenburg) to-go aan het water in de zon en waanden ons in Italië. Geheel in thema spotten we zowaar een ware schaatsfabriek rechts!

6. Sneek

We zagen de zon ondergaan in Sneek, waar we ook overnachten. We snapten niet zo goed hoe we onze B&B inkwamen, tot ongenoegen van de eigenaresse die ons noch vriendelijk noch behulpzaam ter woord stond, waarna M demonstratief weigerde de touristenbelasting van 2,50 te voldoen.

7/10. Fonteinen in Stavoren en Workum

Wat een unieke fonteinen.

In 2018 was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Door het organisatiecommité werd aan elke Friese stad een fontein, ontworpen door kunstenaars van wereldfaam, geschonken. De dorpen zagen kitsch en Efteling verschijnen, kritische leden werden uit de adviescommissie gezet een een ‘procesmanager’ wist dit ongevraagde geschenk ondanks de ophef neer te zetten. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het ‘beheer en onderhoud en een deugdelijke werking voor de duur van twintig jaar’.. Tja, het trekt wel bekijks!

8. Sloten

Sloten was  ondanks/dankzij de mist magisch. Alleen het plein met dagwinkel was  (en fontein!) enigszins mistroostig.

11. Culinaire hoogstandjes en Leeuwarden

Onze trip eindigde in Leeuwarden, met heerlijk eten en glühwein.

Het was fijn er even uit te zijn:  toeren met de red hot chili peppers  uit de luidsprekers en zoals gewoonlijk het beste gezelschap. Let’s go, nog 11 (provincies) te gaan!