Oud & Nieuw

Oud & Nieuw

8 februari 2019 3 Door zussenopreis

Tot en met 2005 was de stad Yangon de hoofdstad van Myanmar. In 2005 maakte het leger de opmerkelijke keuze om een nieuwe hoofdstad te stichten: Naypyidaw.

Waarom dit nodig was, is nooit helemaal duidelijk geworden. Op het internet circuleren allerlei  (complot)theorieën voor deze eigenaardige switch. De officiële verklaring is dat de centrale ligging van Naypyidaw het leger meer stabiliteit zou geven. Andere theorieën zijn dat er een geheim ondergronds netwerk onder Naypyidaw ligt  of dat de keuze voor de nieuwe locatie is aangewezen door een astrologische voorspelling..

Wij bezochten beide hoofdsteden, zowel de oude als de nieuwe!

Oud: Yangon

Yangon is een oude koloniale stad met een haven, die bruist van het leven. Een fijne afwisseling na de rustige plaatsen die we tot dus ver bezochten. Overal op straat zijn eetstalletjes en er zijn veel Indiase en Chinese invloeden te zien en te proeven. Eerlijk gezegd is Yangon niet de allermooiste stad om rond te lopen, maar na goed zoeken vonden we toch een paar oude koloniale huizen en mooi park.

Mooi oud huis

Mooi park

Yangon zit vol met theehuizen. Daar serveren ze niet alleen thee. Dit kopje ’thee’ is een cocktail die in kwaliteit niet onderdoet voor de cocktails van de Mr Mofongo in Nederland!

Vroeger was een bezoek aan het poppentheater in Myanmar erg populair. Tegenwoordig prefereren mensen film en televisie boven de urenlange voorstellingen. Voor wat culturele verrijking gingen we naar een ingekorte show.

We verbaasden ons over de hoeveelheid emoties en handelingen die de spelers met de poppen weten uit te voeren

Nieuwe vrienden

De belangrijkste bezienswaardigheid in Yangon is de bijna 100 meter hoge gouden pagoda. Dit gevaarte is bedekt met duizenden kilo’s bladgoud en 4531 diamanten!

Helaas stond de pagoda zelf in de steigers.. Toch was het complex heel indrukwekkend, aangezien er honderden mensen waren die offers brachten, baden of mediteerden.

Nieuw: Naypyidaw

Na een paar dagen Yangon vertrokken we naar Naypyidaw. De twee steden lijken in geen enkel opzicht op elkaar! Yangon eeuwenoud, Naypyidaw gloednieuw (bouw begon in 2002). Yangon is bruisend van het leven, Naypyidaw daarentegen grotendeels uitgestorven.

Toen Naypyidaw in 2005 tot nieuwe hoofdstad werd benoemd moesten alle ministeries en ambtenaren uit Yangon verplicht mee verhuizen. Als het goed is wonen er tegenwoordig 900.000 mensen in de stad, maar er was geen spoor te bekennen van de bewoners. Op zoek wat leven in de brouwerij lieten we ons met een taxi door de uitgestrekte stad rondrijden. Het enige wat we zagen waren hotels, overheidsgebouwen en een redelijk uitgestorven snelweg.

Omdat de hoofdstad zo goed als verlaten is zijn accommodaties bizar goedkoop! Voor de verandering verbleven we dus in een 3 sterren-hotel waar we met een golfkarretje naar onze kamer werden gereden.

Uitgestorven snelweg

Na een uur rondrijden hadden we nog geen huis gezien, waar wonen al die mensen toch? Onze taxichauffeur wilde ons wel langs een woonwijk rijden. Dit zag er anders uit dan we verwacht hadden. Iedereen woont in appartementencomplexen, waarvan er maar vier verschillende ontwerpen zijn.

Een van de vier standaardontwerpen. Wat een gezelligheid

De enige overeenkomst met Yangon is dat ze de pagoda hebben nagebouwd. Het was een schitterend gebouw, maar ook hier was bijna niemand te bekennen..

Ook voor de pagoda hadden we de weg voor onszelf

Wel lekker rustig

Ondanks dat het voor ons moeilijk voor te stellen is, leek onze taxichauffeur erg blij met het feit dat hij in Naypyidaw woont. Hij vond het fijn om in rustige stad te wonen en de financiële situatie van mensen hier lijkt ook relatief goed.

De stad was bizar en raar maar heel interessant om te bezoeken. Er was verder helaas weinig te zien/te doen, we vonden het na één dag wel weer mooi geweest 🙂