Een warm welkom in Myanmar

Een warm welkom in Myanmar

3 februari 2019 5 Door zussenopreis

Onze eerste dagen in Myanmar bezochten we Mawlamyine en Hpa-An. Eenmaal de grens met Thailand over vielen ons twee dingen op op: 1) het was heel warm (35°C) en 2) de mensen in Myanmar lachen veel en zijn ontzettend vriendelijk; ‘een warm welkom’.

Mawlamyine

Vanaf de grens vertrokken geen openbare bussen naar Mawlamyine, gelukkig waren er gedeelde “taxi’s”.  Vol is een relatief begrip, dus er werd ook iemand in de kofferbak gepropt en zo reisden we met zes personen en baby in een personenauto verder..

Ooit was Mawlamyine de hoofdstad van het Britse rijk in Birma en bruiste de stad van het leven. Tegenwoordig is het een stuk rustiger in de plaats, maar aan de Britse tijd heeft de stad prachtige koloniale gebouwen overgehouden!

Honderd trappen op voor uitzicht over de stad

Mawlamyine ligt aan de Thanlyin rivier. We maakten een prachtige wandeling langs het water, aten verse vis op de avondmarkt en zagen de zon ondergaan met een biertje.

Hier is de zon dus al onder

Op de scooter staken we de rivier over naar een schiereiland met enkele dorpen. De eigenaresse van ons hostel had voor ons een briefje gemaakt waar alle bezienswaardigheden van het eiland op stonden. Het werd een heuse speurtocht omdat niemand een woord Engels sprak, maar uiteindelijk vonden we toch  een krijtbordfabriek, een rubberfabriek, houtmakers en hoedenmakers. Om de lokale economie te stimuleren kochten we zowel een houten pen als een krijtbord, later vroegen we ons af wat we er in vredesnaam mee moesten.

Genoeg hoeden voor het hele eiland

Een van de dingen die ons in Myanmar direct opviel, was dat het boeddhisme een hele belangrijke rol speelt in de maatschappij. De hele dag door zie je monniken (en nonnen) over straat lopen en je struikelt over de pagoda’s en kloosters.

In de buurt van Mawlamyine staat een heel groot klooster waar je mee kan lunchen met de monniken. We moesten er vroeg bij zijn, de lunch begon om half 11 (voor de monniken is dit de laatste maaltijd van de dag… ).

Het was fascinerend om te zien. Om de honderden monniken te voeden was een heel efficiënt systeem opgezet met enorme hoeveelheden rijst, groenten, fruit etc. Per monnik werd bovendien rekening gehouden met speciale dieetwensen.

Met hun blik naar de grond gericht, stonden de monniken in de rij voor het eten. Nadat alle 500 monniken hun portie hadden gekregen, mochten wij ook!

In de omgeving van Mawlamyine is de langste liggende boeddha van de wereld te vinden! We kregen de 180 meter aan boeddha niet op één foto.

In de omgeving kwamen we een kleinere replica tegen:

Fotomodel hoor

Hpa-An

Met de boot gingen we verder naar de plaats Hpa-An. Het centrum van deze stad is niet zo bijzonder, ze hadden een paar lekkere eettentjes maar veel meer was er niet te beleven.

We maakten kennis met de Birmese keuken

De omgeving van Hpa An was daarentegen prachtig: eindeloze rijstvelden en karstgebergtes!

Op de top van die rare rots staat een tempel. Dat lijkt ons een vrij onhandige plaats, maar het was wel een leuk gezicht.

We beklommen een heuvel en hadden schitterend uitzicht:

Let even op onze prachtige Myanmarese hoedjes

Het uitzicht vanaf deze heuvel smaakte naar meer, we besloten het hoogste karstgebergte in de omgeving te beklimmen. Het was een pittige wandeling van anderhalf uur onafgebroken traplopen. Op de top stond een klooster en hadden we nog een schitterend uitzicht:

Helaas waren er op de top van deze berg domme toeristen die pandancakejes aan de apen voerden. De apen werden nogal agressief en wij vluchtten maar weer snel naar beneden.

Na deze inspannende activiteiten was het tijd voor wat welverdiende rust:

Hier doe je het toch voor

Onze eerste indruk van Myanmar is heel positief dankzij de lieve mensen, de interessante boeddhistische cultuur en de mooie zonsondergangen.