Betoverend Bagan

Betoverend Bagan

13 februari 2019 6 Door zussenopreis

Het is half 6 ’s ochtends en met behulp van de navigatie op onze mobiel fietsen we naar een tempel die op de kaart staat aangegeven als “good view for sunrise”. De lucht is pikkedonker en de sterren staan nog helder aan de hemel als we over een zandweggetje aankomen op locatie. In het licht van de zaklamp van onze telefoon beklimmen we onze eerste tempel. Eenmaal boven strijken we neer en langzaam zien we de donkere hemel steeds meer felroze kleuren. Het doorkomende licht laat tientallen silhouetten van tempels en ruïnes in de omgeving verschijnen, de sterren vervagen en uiteindelijk komt de zon op. Vlak na zonsopkomst stijgen er enkele luchtballonnen op in het mistige landschap. Dit is onze eerste indruk van Bagan: de stad met de mooiste en de meeste (2200!) tempels van heel Myanmar.

Vroeger was Bagan de hoofdstad van een machtig koninkrijk

Wachten tot de zon opkomt was mooi maar wel koud.

Elke dag zagen we een prachtige zonsopkomst en -ondergang en tussendoor verkenden we de omgeving per fiets of relaxten we bij het zwembad op het dakterras van ons hostel.

Met onze racebikes

Betoverend Bagan

Bagan is een van de meest toeristische plekken in Myanmar waardoor we ons tijdens zonsopkomst helaas niet altijd wisten te onttrekken aan luide Chinese toeristen, die bijna sneller plaatjes schoten dan het licht door kon breken.

Tsja..

Gelukkig zijn er zó ontzettend veel tempels in de uitgestrekte stad dat we de rest van de tijd veel tempels helemaal voor onszelf hadden.

Fijn, geen chinezen!

We weten eigenlijk niet wat dit voor besjes zijn, maar ze waren overal te vinden, lekker en kleurden prachtig tussen de tempels.

Tot onze verbazing staat deze magische plek nog niet op de Unesco Werelderfgoed lijst. Ze zijn wel kandidaat en dit jaar wordt besloten of ze daadwerkelijk aan de lijst worden toegevoegd. Je ziet dat er wordt geprobeerd om de tempels goed te beheren en te restaureren. Veel tempels zijn daarom uit bescherming gesloten voor toeristen en andere tempels hebben “sleutelbewaarders”, Birmezen die in de buurt wonen en de tempel voor je openmaken. In deze tempels zijn vaak prachtige muurschilderingen te zien aan de binnenkant!

In elke tempel zijn vier boeddhabeelden te vinden

We hadden vier geweldige dagen in Bagan. Natuurlijk door het bezoeken van de vele tempels, maar minstens zo belangrijk waren de leuke mensen die we ontmoetten in ons hostel of op de tempels (schept een band als je om 06:00 uur ’s ochtends in de kou op een tempel zit), het heerlijke eten en het happy hour in ons hostel met cocktails voor 60 cent.

lekker lekker (de cocktails ook)

lekker lekker