Vilnius: the g-spot van Europa

27 augustus 2018 0 Door zussenopreis

“Niemand weet waar het is, maar als je ‘m vindt, dan is het geweldig.” Vilnius wordt in een nieuwe campagne van het marketingbureau in Litouwen aangeduid als “de g-spot van Europa.” De website van NOS laat weten dat Litouwse katholieke geestelijken de campagne betreuren en bang zijn dat er een verkeerd beeld van Vilnius ontstaat. Na drie dagen zijn wij overtuigd dat de slogan perfect past bij de stad, hij weerklinkt in de straten van Vilnius.

Zoals hier in de voormalige hoerenstraat!

Ons hostel bleek een geweldige plek te zijn met grote tuin, hangmatten en ’s avonds live-muziek. We besloten niet al onze tijd in de hangmatten te spenderen en probeerden zoveel mogelijk van de stad te zien door deel te nemen aan twee free walking tours. In de eerste tour verkenden we het oude centrum van Vilnius, de tweede ‘alternatieve’ tour nam ons mee naar minder conventionele plaatsen.

Een conventionele plaats

Een minder conventionele plaats

Een nog minder conventionele plaats

Naast de freewalking tours bezochten we de markt, de universiteit, een aantal kerken en beklommen we een heuvels die een prachtig uitzicht op de stad gaf.

Boven op de heuvel

Naar boven was makkelijker dan naar beneden voor Jolien:

Verder bezochten we de onafhankelijke kunstenaarsrepubliek Uzupis. Deze republiek ligt ten oosten van het oude stadscentrum van Vilnius en is sinds 1990 onafhankelijk. Uzupis heeft een eigen president, een eigen leger en een eigen grondwet. Het is verplicht om in dit deel van de stad met een glimlach op je gezicht rond te lopen. De replubiek heeft haar eigenaardigheden: de ambassadeur van de stad is een dikke oranje kat en als je goed oplet kan je Jezus met een backpack op zijn rug spotten. De grondwet is zeer aangeschoten geschreven en zeker het lezen waard: http://uzhupisembassy.eu/uzhupis-constitution/

Onder de stickers zijn vier regels van de republiek afgebeeld: 1. Je moet lachen en blij zijn. 2. Je mag niet harder dan 20 km/u rijden 3. Je moet een kunstenaar zijn of kunst appreciëren 4. Als je de eerste drie regels niet volgt, mag je auto in de rivier worden gegooid.

De Litouwse cuisine staat niet bekend om haar verfijndheid. Een varken wordt geheel verorberd, van zijn poten tot aan zijn oren.

Jo met een varkensoor

Mar hield het bij ijs

We sloten ons verblijf in Vilnius af met een drankje in een geweldige bar gelegen aan het treinstation. Want wat is er fijner dan kijken naar mensen die zich haasten om de trein te halen?

Totaal niet geposeerde foto