TYPISCH INDIA #5 (special: openbaar vervoer)

TYPISCH INDIA #5 (special: openbaar vervoer)

17 januari 2019 0 Door zussenopreis

Na twee maanden rondreizen in India hebben we een vijfdelige (foto)serie opgesteld met Indiase gebruiken/gebeurtenissen (etc.) die ons zijn opgevallen of zijn bijgebleven.

Het openbaar vervoer in India is een belevenis op zich. De laatste special van onze typisch India serie is vervoer!

1. Treinen die op tijd zijn

Helaas is dit niet waar, was dit maar typisch India..

Keep on waiting..

2. Slaapbussen/treinen

In de slaapbussen deelden we steeds een knus hokje, net kamperen in een tent! Helaas zijn de bedden ontworpen voor de lengte van de gemiddelde Indiër en stuiter je het bed uit door alle gaten in de weg..

3. Veel lekker eten in de treinen

Als je met de trein reist komen er de gehele reis door mannetjes langs met heerlijk eten en drinken: samosa’s, kardemomthee, koffie, tomatensoep, maïskolven, biryani, gefrituurde aubergines, bananenchips en nog veel meer hapjes waarvan we geen idee hadden wat het allemaal is. Alleen het eten is reden genoeg om met de trein te reizen!

4. Meterstand die op 25 blijft staan

Vrijwel alle tuktuks in India hebben een meter, die aan de hand van het aantal kilometers en het aantal minuten dat je aflegt uitrekent hoeveel je moet betalen. Dit is een eerlijke prijs. Veel chauffeurs weigeren echter op de meter te rijden en vragen een hogere prijs.

Maar ook chauffeurs die wél gebruik maken van de meter blijken niet per se te vertrouwen.. We hebben meegemaakt dat we in een taxi stapten en de kilometerstand wel érg snel opliep (na 400 meter stond er dat we 5 km hadden afgelegd).  Tijdens een ander ritje veranderde de prijs die de meter aangaf juist niet, hij bleef de hele route op 25 roepies staan. De verklaring van de chauffeur: “No problem, sometimes it works, sometimes it doesn’t. Pay what you “. We konden er wel om lachen en betaalden een eerlijke prijs (tot ongenoegen van de chauffeur).

Begin van de rit: 25

Halverwege: nog steeds 25..

Eind van de rit: 25

5. Personal space in bussen/treinen

Oh nee, toch niet. In India doen ze niet aan personal space.. Zo kom je in situaties terecht met een voet op je been, kont in je zij, hoofd op je schouder of een kind op je schoot. Ach, het is ook wel knus en het went vanzelf 😉

Er past altijd nog iemand bij