TYPISCH INDIA #4 (special: eten)

TYPISCH INDIA #4 (special: eten)

17 januari 2019 1 Door zussenopreis

Na twee maanden rondreizen in India hebben we een vijfdelige (foto)serie opgesteld met Indiase gebruiken/gebeurtenissen (etc.) die ons zijn opgevallen of zijn bijgebleven. Typisch India dus 😉

De Indiase keuken staat bekend om krachtige smaken en is een walhalla voor de vegetariër.  In deze special een paar bijzondere eetgewoonten/gerechten.

1. Eten met je rechterhand

Op de meer toeristische plekken kregen we af en toe opeens bestek. Wat moeten we ermee??

Eten doe je met je mond, neus, ogen en in India ook met je handen! Volgens de Indiërs betrek je op deze manier een extra zintuig bij de eetbeleving. Wij pasten ons snel aan en aten probleemloos curry’s met rijst zonder bestek. Wel alleen met de rechterhand, want links gebruiken Indiërs om hun billen mee te wassen..

2. Zoute thee

Deze man serveert thee met zout in een park. Daar gaan je nieren..

Naast mierzoete (kardemom)chai, wordt in (Noord)India veel limoenthee met zout (en suiker) gedronken. We moesten er een beetje aan wennen, maar al snel was het een van onze favoriete drankjes!

3. Paan

In bijna elke straat is wel stalletje te vinden waar paan verkocht wordt.

De straten in India zitten onder de rode spuugvlekken, het resultaat van de hele dag door kauwen op paan (een soort kauwtabak). Paan is de lokale drug en lange termijn gebruikers zijn te herkennen aan hun rode/rottende/uitvallende tanden. Wij vroegen ons af waarom paan zo populair is en testten hem uit!

M probeerde eerst een verse variant van paan. Zonder tabak maar met gelei, suiker en anijs als smaakmakers. Deze variant wordt vaak gegeten als toetje. Het was iets te veel om in je mond te stoppen en de gelei was een beetje raar maar de smaak was boven verwachting goed! So far so good.

Vervolgens probeerden we de gedroogde variant met tabak. Deze was geen groot succes. J spuugde het direct uit, M hield het 5 min vol. Mocht er al sprake zijn van een ontspannend en relaxed effect, dan vonden wij dit niet opwegen tegen de ranzige smaak. Leuk om te proberen maar geen aanrader dus.

4. Dosa’s!

Dosa’s bestaan in talloze varianten: gevuld met ui, tomaat, ei, spinazie, masala, paneer en zelfs ratatouille. We probeerden er zoveel mogelijk uit!

Dosa’s zijn een soort dunne pannenkoeken gemaakt van rijst en linzen en worden geserveerd met simpele geurige curry’s ernaast. Een dosa was ons favoriete ontbijt en lunch!

5. Masala popcorn

Popcorn is een populaire straatsnack in India. Vooral popcorn met masalakruiden viel in de smaak!

6. (speciale) Lassi’s

India heeft veel koeien en daardoor ook een heleboel goede melkproducten. Kwark, yoghurt, paneer (hele zachte kaas) en.. lassi’s! Lassi’s zijn yoghurtdrankjes en perfect om een pittige curry mee af te blussen. We hebben ontdekt dat ze ook goed combineren met een scheutje rum erdoor.

In Varanasi had je ook bhang lassi’s: lassi met wiet. We probeerden er een uit en hij smaakte verrassend lekker (we hadden gevraagd of er ook aardbei doorheen kon).