TYPISCH INDIA #1

TYPISCH INDIA #1

11 januari 2019 3 Door zussenopreis

Na twee maanden rondreizen in India hebben we een vijfdelige (foto)serie opgesteld met Indiase gebruiken/gebeurtenissen (etc.) die ons zijn opgevallen of bijgebleven. Typisch India dus 😉

C’est la vie in India:

1. Gezegend worden door een olifant

Terwijl we rustig in een tempel aan het rondslenteren waren, schrokken we ons wezenloos door de komst van een enorme olifant. De tempel was erg smal en we moesten onszelf snel uit de voeten maken om niet verpletterd te worden. Tientallen tempels later keken we niet meer op van een olifant meer of minder en maakten we deze foto.

De olifanten, die staan voor wijsheid en geluk, zegenen de bezoekers door met hun slurf een aai te geven over het hoofd. De toestand van olifanten in gevangenschap is altijd discutabel, maar op het eerste gezicht lijken deze olifanten niet veel tekort te komen. Ze worden de hele dag door verwend met heerlijke hapjes: voordat je een zegening ontvangt, dien je de olifant een smakelijk offer (banaan oid) te geven.

2. Badderen op straat

Tandenpoetsen, kleren wassen, badderen: niemand die er raar van opkijkt. In elke plaats zijn er openbare kranen.

Cleanliness is next to godliness – Mahatma Ghandi

3. Afval overal

Koe op zoek naar eetbaar afval

Cleanliness is next to godliness – Mahatma Ghandi

India kampt met een enorm afvalprobleem; veel steden/rivieren/treinstations zijn ronduit smerig. Er staan weinig afvalbakken en als deze al te vinden zijn zitten ze overvol. De straten zijn eigenlijk één grote vuilnisbelt.

4. Boom in stoep

Wat fijn dat deze boom niet gesneuveld is voor een stoeptegel!

Daar loop je soms tegenaan. Het is misschien niet heel praktisch, maar geef de Indiërs eens ongelijk; het is eigenlijk ook zonde (en onnodig veel werk) om zo’n mooie boom te kappen voor de aanleg van een stoep.

5. Bloemen

Een mooie tegenhanger van nummer 3 (het afvalprobleem) zijn de prachtig gekleurde bloemen die de Indiase straten juist opvrolijken.

De buschauffeur vertelde dat ze bloemen voor in de bussen en auto’s hangen om veilig op bestemming aan te komen. Dit lijkt ons niet heel veel bescherming te bieden in het drukke Indiase verkeer..

6. Koeientempels

In India is de koe heel heilig.