Een week in Kolkata

Een week in Kolkata

26 december 2018 6 Door zussenopreis

In het noorden van India aangekomen bleek iedereen mutsen, handschoenen en minstens twee truien aan te hebben. Een beetje overdreven, ’s nachts is het weliswaar vrij koud, maar overdag is het nog een lekkere 25 graden in Kolkata. De stad is enorm (4 miljoen inwoners) en er is heel veel te zien, wij hebben er een week rondgehangen. We verkenden Kolkata wandelend en de stad maakte veel indruk op ons.

Op elke straathoek zijn eet- of drink kraampjes te vinden! Deze jongen maakt een heerlijk lemon soda voor ons.

Badderen op straat is hier de normaalste zaak van de wereld.

De beroemdste plek in de stad om een koffie te drinken, omringd door honderden boekenstalletjes.

In Kolkata staan ze bekend om de prachtige poppen die ze bouwen, ze worden naar heel India en daarbuiten geëxporteerd. Niet van echt te onderscheiden, deze welgevormde billen.

De foto’s hierboven zijn weliswaar prachtige illustraties van de stad, maar werp een nieuwe blik op foto 3 en merk de bedelende kinderen die op M afkomen op. Waar we in het zuiden niet heel veel geconfronteerd zijn met armoede, zijn hier de bedelaars en straatkinderen niet weg te denken uit het straatbeeld.

Kerst in Kolkata

Ondanks dat het hindoeïsme de grootste godsdienst is, wordt kerst ook uitbundig gevierd. Een Indiër met wie we spraken legde ons uit ‘India is a country that celibrates the holidays of every religion’. Geïnspireerd hebben wij ons ook voorgenomen voortaan Chinees nieuwjaar, Diwali en het suikerfeest te vieren 😉

M bij enorm kerstfestival. Er was een podium waar veel Indiërs met weinig zangtalent kersthitjes zongen.

Natuurlijk is er geen kerst zonder diner! In een winkelcentrum zagen we een advertentie voor een Michelinsterrenrestaurant; voor minder dan €15 een heel menu, misschien hadden we moeten bedenken dat het te goed leek om waar te zijn..  Na wat Googelen kwamen we erachter dat India precies nul restaurants met ster heeft. Het restaurant waar wij aten had een vestiging in Londen met ster, vandaar de advertentie. Maar dat mocht de feestvreugde niet deren, het eten was heerlijk en kerstwaardig!

Weer eens wat anders dan chocoladekransjes he

We hadden onze eigen kerstboom maar meegenomen en op tafel gezet, tot hilariteit van de obers (die zelf ook kerstmutsen droegen zoals je in de achtergrond ziet).

De stad ontvluchten op “safari”

Naast de drukke stad hebben we een tweedaagse vaartocht gedaan door de grootste mangrovebossen ter wereld! In het nationaal park leven herten, krokodillen, rare krabben, vogels, wilde zwijnen (allemaal gezien) en tijgers (alleen op video gezien die onze gids trots liet zien).

Net na zonsopgang op de boot, heerlijk rustig!

We vonden de toer erg leuk, mede dankzij de goede sfeer in onze groep die bestond uit allerlei nationaliteiten en leeftijden (one big family). Er was ook één Amerikaanse mee, die je van veraf aan kon horen komen (misschien hebben we daarom geen tijgers gespot).

We konden ook erg goed met onze gids, totdat hij ons insmeerde met modder tijdens een wandeling door de mangroves

We sliepen in een sprookjesachtig dorpje middenin de mangrove. Bewoners mogen in het park vissen en honing verzamelen, maar dit is niet zonder gevaar; jaarlijks worden er ongeveer 70 mensen opgegeten door tijgers..

J in het dorp met mooi avondlicht

COMING SOON: Ontmoeting met de dalai lama?