Tartu: dé studentenstad van Estland

20 augustus 2018 2 Door zussenopreis

Van Riga liftten we naar Tartu; dé studentenstad van Estland. Onderweg plukten we appels uit de bomen en maakten we een tussenstop in het plaatsje Sigulda. Deze plek staat bekend om zijn oude kastelen en ligt middenin een natuurpark. We besloten een deel van onze reis met kabelbaan in plaats van auto te maken en werden verrast met een betoverend uitzicht over het bosrijke Letland.

Appels plukken/stelen

Uitzicht vanuit de kabelbaan

Onze laatste lift zette ons af voor de deur van het appartement van Nick en Ben; twee Australische studenten waar we konden overnachten (via couchsurfing). Gedurende ons verblijf in Tartu waren we onafscheidelijk met deze jongens. We maakten samen sushi, deden stomme wasabi-challenges, dronken cider, bezochten het strand en verkenden de stad.

We wandelden veel! Nick hield meer van slapen dan van wandelen. Links is de kathedraal van Tartu te zien. Deze was goed verlicht en gaf een ruime, open indruk.

Tartu bleek een geweldig artistieke stad te zijn.

De gebouwen in Tartu zijn mooi van zichzelf

Of ze zijn mooi gemaakt!

Naast mooie gebouwen was ook een oude verlaten fabriek de moeite van het bezoeken waard. Die plek is door de hipsters ontdekt en omgetoverd tot een  cultureel centrum (Apparaat) waar je je eigen tomaten kan plukken, de mooiste boekenwinkel van Estland te vinden is en leuke cafeetjes zijn.

Zelfs roggebrood is hip in Apparaat. Wij vonden het zelfs lekker.

Er bleek in Tartu een openlucht filmfestival aan de gang te zijn. De film was meeslepend; zie Marieke’s gezicht.

Zoals te verwachten van een studentenstad, is er een actief nachtleven in Tartu en zijn er tal van coole/hippe/toffe/gave/vette uitgaansgelegenheden. Marieke is helemaal in haar element met de ontdekking dat elk cafe hier cider van de tap schenkt. Daar hebben we dan ook erg van genoten in een bar met live muziek buiten. Toen de muziek afgelopen was besloten we het gothic feest binnen een kans te geven, de muziek was echter niet erg dansbaar maar meer ik-ben-vijftien-en-lig-alleen-en-depressief-op-bed. Het was een leuke avond.

Een schattige muzikant in een idyllische setting. Binnen was de gothic party aan de gang.