La vie en rose (Bordeaux)

La vie en rose (Bordeaux)

7 november 2021 5 Door zussenopreis

Ja lieve lezers, zo leer je elke dag wat (Frans) bij. Ons verblijf in Bordeaux gereduceerd tot een chanson: La vie en rose, het rooskleurige leven.

Liefde en blijheid in Bordeaux! La vie en (bordeaux)rose!

Funfact: Nederlanders worden in Suriname ‘Bordeaux’ genoemd, te danken aan de kleur van ons paspoort. We besloten om onze Surinaamse bijnaam wat eer aan te doen en onze zeer summiere Franse woordenschat uit te breiden: resulterend in dit verslag met Frans accént. Bordeaux heeft drie Franse bijnamen, waar we ons verblijf aan hebben opgehangen.

  • Capitale du vin (de wijnhoofdstad)
  • Port de la Lune (Maanhaven)
  • La belle endormie (de schone slaapster)

1. La capitale du vin (de wijnhoofdstad)

Bordeaux(rood), de kleur van wijn. Al na de eerste dag hadden we een favoriete wijnbar en een groot deel van onze week hebben we gespendeerd aan wijngerelateerde activiteiten. De meest prestigieuze wijnen ter wereld komen uit de regio, zelden zulke lekkere wijnen geproefd!

A. Wijnmuseum

In het Cité du Vin (wijnmuseum) werd zo veel informatie op ons afgevuurd, dat we er weinig van onthielden (sad). Gelukkig is er een sterke connectie tussen geur en herinnering en was het in het museum mogelijk de verschillende componenten te ruiken. J doet haar best en neemt de geuren tot zich.

B. Wijnstreek: Saint-Émilion

Vlakbij Bordeaux ligt Saint-Emilion. We deden er een proeverij, waarbij de sommelier onze favoriete Australische wijn affakkelde met ‘It isn’t naturally. Don’t drink it’ 🙁 Hautaine Fransen.

C. Wijnlunch

Anniversaire fantastique

D. Wijnkastelen

De regio staat vol met wijnkastelen: de een nog prachtiger dan de andere. We deden een rondleiding en proeverij. Nadat de sommelier uitweidde over de subtiele nuances en óverduidelijke (..) kleurverschillen (rood, anders rood en nog roder) reageerde de enige andere Nederlander van het gezelschap ‘Yes it tastes nice, doe mij er nog maar eentje’, waarna we gedrieën in lachen uitbarstten. Geef hem eens ongelijk.

Chateaux avec very tasty wine indeed

2. La belle endormie (de schone slaapster)

Bordeaux, de schone slaapster. De tweede bijnaam van Bordeaux verwijst naar de weelderige architectuur uit het rijke verleden (schone) en het gebrek aan economische dynamiek vandaag de dag (slaapster). Je moet de Fransen nageven, ze weten het wel mooi te verkopen: een bijna poëtische benaming voor een slecht economisch klimaat.

A. Weelderige architectuur

De architectuur uit het verleden was de moeite waard. De ruim opgezetten straten en het gebrek aan hoogbouw gaf soms een surrealistisch gevoel: ‘is er wel iets achter?’.

B. En wat moderns

Ze hadden bijvoorbeeld leuke katten en een leeuw!

3. Port de la lune (or not)

Bordeaux wordt ook wel de ‘maanhaven’ genoemd. De term verwijst naar de vorm van de rivier de Garonne, die door de stad loopt. We volgden de rivier tot Gujan-Mestras, een dorpje langs het (best maanvormige) water van de Noordatlantische oceaan.

A. Oestermuseum

Gujan-Mestras staat bekend om haar oesters. J kwam met het fénóménále idee een Franstalige toer in het plaatselijke oestermusuem te volgen. M vond de man zelf een beetje op een oester lijken. Oesterfeitje van de dag: oesters wisselen van geslacht.

B. To taste or not to taste

Van dit inspirerende verhaal kregen we oesterhonger. Zelfs zonder het zoute zeewater, met citroensap én een flinke slok witte wijn bleek deze delicatesse niet aan ons besteed.

C. Bij water hoort zand

In de buurt was de Dune du pilat te bewonderen, de hoogste zandduin van Europa. Toen J enthousiast van de duin af begon te rennen zag M alweer een Franse dokterspost aankomen (J is niet erg handig), maar het ging wonder boven wonder goed.

Al final

La vie en rose! We gaan graag nog eens terug, maar genieten nu eerst thuis van een lekker Australisch wijntje (iets budgetvriendelijker).