Rijst

Rijst

5 maart 2019 5 Door zussenopreis

In China wordt véél rijst gegeten (of varianten; rijstnoedels, rijstcakejes etc.) en die moet ook ergens verbouwd worden. Niet ver van Kunming verwijderd liggen enkele van de mooiste rijstvelden van Azië!

Met de bus gingen we naar Pagao, een klein plaatsje middenin de beroemde rijstvelden. Onze medepassagiers waren erg luid en de buschauffeur had 20 meerijders die hun meningen niet onder stoelen of banken schoven..

Aangekomen bij ons hostel werd duidelijk waarom de rijstvelden een toeristische trekpleister zijn, de schittering van de zon weerspiegelde prachtig in het water van de velden:

Uitzicht vanuit ons hostel!

Schitterend bij zonsopkomst

Dat de rijstvelden ook grote bekendheid genieten onder de Chinese bevolking bleek uit de enorme hoeveelheid toeristen uit eigen land die op de officiële uitzichtpunten aanwezig was. De tourbussen bleven af- en aanrijden, waarna er een groep Chinezen met camera’s + statieven tevoorschijn kwam. Ze schoten aan een stuk door plaatjes om vervolgens tevreden in de bus te stappen, op weg naar het volgende uitzichtpunt.

Tsja…

Bijna kunst zo

Minstens zo interessant als de rijstvelden vonden de Chinese toeristen ons. Het focuspunt van de camera’s verschoof daarom vaak al snel. Daar stonden we dan, te poseren voor 40 grote lenzen.. We hadden er ook wel weer plezier in.

Gelukkig zijn Chinese toeristen niet erg creatief (of gewoon lui) en kwamen er slechts weinigen op het idee om verder te lopen dan de plek waar ze door hun toerbus waren afgezet. Wij gingen zelf met een kaart van het hostel op pad en maakten een urenlange wandeling door de rijstvelden, waarbij we dan ook bijna geen Chinese toerist zijn tegengekomen!

Woesj

Mooi

De uitzichten waren heel mooi en we liepen dwars door enkele kleine dorpjes, waar we zagen hoe de mensen op het platteland leefden. Met hulp van waterbuffels verzetten de boeren het zware werk op het land en het merendeel van de vrouwen liep in prachtige traditionele klederdracht.

Na onze lange wandeling trakteerden we onszelf op een Chinees ijsje (beetje te optimistisch in de kou..) en op Chinees bier (verrassend lekker).

Geweldig idee dit

We besloten de terugreis van de rijstvelden op te breken en stopten in Jianshui, waar we twee dagen bleven. Jianshui is een klein charmant stadje met een goed gerenoveerd historisch centrum, ook de nieuwere gebouwen zijn in authentieke stijl gebouwd. Even waanden we ons in een oud Chinees keizerrijk (alleen dan mét elektrische scooters 😉 ).

Lampionnetjes

Toegangspoort naar Confucius

We bezochten een grote Confuciaanse tempel, maar het werd ons niet helemaal duidelijk wat het doel van de tempel precies was. Filosoferen over het leven, bidden of kaarsjes branden voor Confucius? De meeste Chinezen die we er zagen vermaakten zich met selfies maken. Ach, we hebben inmiddels opgegeven om China en de Chinezen helemaal te kunnen begrijpen in een maand tijd..