Écht China

Écht China

28 maart 2019 1 Door zussenopreis

Na ons bijna een maand tussen de Chinezen te hebben begeven, zijn we weer terug in Nederland! Tijd voor reflectie, dus in deze blog (en de volgende paar) een aantal aspecten van het leven en de cultuur in China die ons opvielen en indruk maakten. Écht China dus 😉

1. Dansen in het park

De parken in China zijn ontzettend gezellig. Het zijn sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen bij elkaar komen om te kletsen en allerlei activiteiten te ondernemen, zoals dansen (voornamelijk groepjes vrouwen van middelbare leeftijd), zingen, kungfu oefenen en nog veel meer. Wij dansten ook even mee, totdat M’s danspartner werd gestolen (door een man die zijn geluk niet op kon):

Gezellig samen diaboloën in ’t park (funfact: de diabolo is afkomstig uit China)

2. Slurpen

Chinezen staan niet bekend om hun verfijnde eetgewoonten. Ook wij zagen en hoorden veel Chinezen hun noodlesoep slurpend, rochelend en luid smakkend naar binnen werken. Ach, het wende snel en na verloop van tijd merkten we het (bijna) niet meer op.

“Silence is a true friend who never betrays” – Confucius

3. Kippenpootjes

Een razend populaire snack in China. In de supermarkt te vinden in het schap tussen zakjes met andere soorten gevacumeerd vlees, die overigens ook erg populair zijn als tussendoortje.

Tja

4. Overal bellen

Wereldwijd zijn mensen erg afhankelijk van hun mobieltjes, maar in China (in de steden) is de mobielgekte nog nét wat erger. Overal op straat zijn mensen aan het (video)bellen of selfies aan het maken; iedere gebeurtenis wordt vastgelegd. Bellen tijdens het eten of in de winkel terwijl je aan het afrekenen bent, is de normaalste gang van zaken. Ook je telefoon opnemen terwijl je met iemand in gesprek bent, wordt niet eens als onbeleefd gezien. Gezellig!

Wat ’n gekte

5. Wc’s zonder privacy

Na India, Thailand en Myanmar waren we gewend geraakt aan de hurktoiletten (gat in de grond). In China waren de wc’s weer nét wat anders. Ook hier waren hurktoiletten, maar vaak waren er veel toiletten in één ruimte, met slechts kleine schotjes ertussen. Je zat dus letterlijk naast je buurvrouw te plassen, terwijl er anderen voorbij liepen op zoek naar een vrije wc. We vonden het toch niet echt fantastisch.

Kinderen plassen overigens niet altijd op de wc’s; het is voor hen compleet geaccepteerd om op straat te plassen. Sommige kinderen dragen daarom een speciale broek, waar een rits in zit die helemaal over de achterkant doorloopt. Hierdoor hoeven ze hun broek niet uit te trekken op straat, lekker makkelijk 😉

In Shanghai waren wel veel ‘normale’ wc’s , die dan vaak van instructies voorzien waren. In de Engelse vertaling is wel iets mis gegaan denken we..

6. Chinees schaken op straat

De oudere generatie Chinezen vermaakt zich prima en verzamelt zich vaak op straat om een potje Chinees schaak te spelen.

Te voet, per rollator of met miniauto (dé chinese scootmobiel) komen ouderen aanlopen/rollen/rijden.

Er staat vaak een grote groep mannen omheen (zal wel een spannende wedstrijd zijn)

7. In plastic ingepakt bestek

Overal wordt afval keurig gescheiden, alle scooters en veel bussen zijn elektrisch, maar de Chinezen zouden hun gebruik van plastic wel wat kunnen verminderen. In restaurants worden borden, kommetjes en eetstokjes na gebruik schoongemaakt en in plastic gevacumeerd. Ook thee en drankjes krijg je altijd in een plastic beker. En als ze bij een straatstalletje de afwas nog niet klaar hebben, bieden de plastic zakjes uitkomst:

Wel best slim!