Écht China (thee)

Écht China (thee)

3 april 2019 3 Door zussenopreis

Thee is de nationale drank van China, het wordt al minstens 2000 jaar lang gedronken en is nog steeds razend populair. In restaurants staat standaard een pot thee op tafel en de meeste Chinezen hebben altijd een thermoskan vol bij zich. Wees niet bedroefd als je thermoskan leeg is, op alle openbare plekken is namelijk heet water beschikbaar om hem bij te vullen!

Vroeger waren er in China overal theehuizen te vinden, waar theedeskundigen uitgebreide en ingewikkelde theeceremonies hielden. Helaas heeft de Chinese theecultuur aan complexiteit en authenticiteit moeten inleveren onder het bewind van Mao. Tijdens de culturele revolutie in de jaren 60/70 zijn veel theehuizen gesloten en vluchtten de theedeskundigen massaal het land uit, uit angst voor vervolging.

Thee is overal

 De schoonouders van een vrouw verwachtten vroeger van haar dat ze goed thee kon zetten. (foto: nationaal museum Shanghai)

We zijn zelf niet echt theeleuten (liever een kop koffie of een glas rode wijn) en lieten de traditionele thee voor wat het was. Er zijn tegenwoordig gelukkig veel moderne varianten op de traditionele thee te vinden! Waar in Nederland overal hippe koffiebarretjes uit de grond schieten, stikt het in China van de winkels die ‘bubble tea’ of ‘milk tea’ verkopen.

De hippe thee’s zijn ontzettend populair, overal zie je mensen (voornamelijk jonge vrouwen) met bekers thee lopen. Voor de populaire theeshops staan theeliefhebbers soms urenlang in rijen te wachten. Je moet wat over hebben voor je favoriete drankje!

We waren benieuwd en probeerden een neutrale variant met roomlaag (cheese layer; iets dikker en een beetje zouter dan slagroom) uit:

Speciaal moment met onze eerste thee

Een roomlaag op thee klinkt raar, maar het smaakte fantastisch! Het was een succes en we probeerden meer varianten:

“Do not drink to the point of confusion” – Confucius

En nóg een paar..

“Do not drink to the point of confusion” – Confucius

De keuze is reuze: verschillende theesoorten, koud of warm en met toppings naar keuze (stukjes gelei, room, fruit of tapioca-bubbels). Na ons flink verslikt te hebben in de ‘bubble tea’, lieten we alle thee’s met kleverige stukjes erin maar achterwege..

Welke soort we kregen bleef echter vaak een verassing door het onleesbare menu

Al snel dronken we drie bekers Chinese oolong thee (variant die qua smaak en bereiding tussen groen en zwart in zit) met roomlaag per dag. Wellicht zijn we lichtelijk verslavingsgevoelig. Gelukkig bleek de thee kerngezond, oolong thee is volgens de Chinezen namelijk super goed voor je; “It may boost metabolism and reduce stress, helping you feel great each day”. Doe ons nog maar een beker!