Écht China (Chairman Mao)

Écht China (Chairman Mao)

5 april 2019 0 Door zussenopreis

Toen Mao aan de macht was in China droeg het hele land hem op handen. Niet omdat hij nou zo’n geweldig staatsleider was, maar door het zeer goed werkende propaganda-apparaat (en martelingen voor de critici). De indoctrinatie begon al op jonge leeftijd:

“You can not open a book without learning something.” – Confucius

Intussen is Mao al meer dan 40 jaar overleden (en we hopen dat er andere lesmethoden gebruikt worden op school).  Je zou denken dat het inmiddels tot de bevolking is doorgedrongen dat Mao een dictator was, die terreur en angst zaaide en tientallen miljoenen doden op zijn geweten heeft, maar dat bleek anders te liggen..

We bezochten Changsha, de stad waar Mao op school zat. Aangekomen in ons hostel vertelt de eigenaar ons direct enthousiast wat het favoriete restaurant van “chairman Mao” was, dat er een een gigantisch standbeeld van zijn hoofd in het park te vinden is en dat we een bezoek aan Mao’s geboortedorp absoluut niet konden overslaan. Het was ons duidelijk, de chairman is de trots van de stad en heeft een belangrijke plaats in de harten van de inwoners veroverd.

Ook wij veroveren een plek in de harten van de Chinezen

Het geboortedorp van Mao, Shaoshan, ligt 80 km verderop en trekt vele Chinese bezoekers. Voor ons als westerse toerist was het echter totaal onduidelijk hoe we er moesten komen. Gelukkig hangen er op elk busstation posters van Mao aan de muur waar we naar wezen om aan te geven waar we heen wilden. Vier bussen later stonden we op Mao’s geboortegrond, voor het huis waar de kleine Mao in is opgegroeid!

Selfie! In de achtergrond het huis waar Mao vroeger woonde; héél spectaculair..

Natuurlijk wilden we het huis ook graag van binnen zien! Er stond een lange rij voor het huis om er naar binnen te kunnen en onze verwachtingen waren hooggespannen. In een grote stoet, samengedrukt tussen de Chinezen, liepen we het huis door. Binnen was helaas niets spannends te zien (“dit was de keuken waar de familie samen discussies voerde”).

Het was koud, regende onophoudelijk en door de grijze lucht zag alles er ontzettend mistroostig uit. Het miserabele weer weerhield de Chinezen er echter niet van nog even bloemetje voor Mao bij zijn standbeeld te leggen.

“The statue vividly presents Mao’s gentle demeanor with shining view and light smiles.” – de Chinese overheid

Mao’s geboortegrond leek eigenlijk meer op een attractiepark dan op een dorp. Inclusief souvernirwinkels voor de echte liefhebber: 

Communistische waanzin

Al met al was het meer een hele interessante, bizarre ervaring om Shaoshan te bezoeken, dan per se een hele leuke. Na een uur waren we verkleumd en besloten de andere attracties, zoals het museum waar  Mao zijn pyjama, sokken en zwembroek zijn uitgesteld, te skippen en snel de bus terug te zoeken.

Niet alleen in de omgeving waar Mao vandaan komt is er bewondering voor hem. Zijn portret hangt in restaurant in het hele land en zijn hoofd is te bewonderen op de bankbiljetten. Ook is Mao te vinden bij belangrijke culturele attracties, zoals op het grootste plein van de wereld:

Zoek Mao

Mao verzamelitems

Het toppunt van Mao-verering is toch wel een bezoek aan zijn mausoleum. Mao is netjes bewaard en in Beijing kan je zijn lichaam bewonderen. We kregen de tip om op tijd te gaan en zo de rijen te vermijden. Vijf minuten na opening kwamen we aan bij het mausoleum. Tot onze grote verbazing waren ontzettend veel Chinezen ons voor: er stond al een rij van enkele honderden meters..

Het vooruitzicht om urenlang te staan wachten tussen de enthousiaste maoïsten voor een glimp van Mao vermoeide ons en we vonden het niet de moeite waard om bij de rij aan te sluiten. We lieten het mausoleum daarom maar voor wat het was en gingen een beker thee drinken.