Avatar Mountains

Avatar Mountains

13 maart 2019 4 Door zussenopreis

Zhangijajie (probeer het eens hardop uit te spreken) is het bekendste nationaal park van heel China. Het natuurgebied bestaat uit 3000 enorme zandstenen zuilen, die het gevolg zijn van duizenden jaren aan erosie. Het landschap ziet er bijna buitenaards uit: het is niet voor niets dat dit unieke stukje natuurschoon tot het Unesco werelderfgoed behoort!

Met twee paar sokken en zeven lagen kleding aan wandelden we in de ochtendkou naar een van de ingangen van het park. Onze RUG-pas bleek goed voor meer dan goedkope koffie op de universiteit, een ticket voor het park was slechts de helft van de prijs.

De eerste dag liepen we langs de rivierbedding tussen de reusachtige zuilen door. De bergen waren in een lichte mist gehuld, waardoor ze er mysterieus uitzagen.

We voelden ons klein

De natuur was overweldigend, maar onze rustige wandeling werd verstoord door de vele apen die in het park aanwezig bleken. Terwijl wij een appel aan het eten waren, kregen ze ons in het vizier. We zijn beide geen fan van apen (zwak uitgedrukt) en probeerden ze te negeren (itt de Chinezen die de apen voerden en er selfies mee maakten..). Dat ging ons goed af, tot er een aap op J’s been sprong en ons dreigend aankeek met ontblootte tanden. Van schrik gooiden we onze appels weg. Ach, liever een appel minder dan rabius..

Tussen de bergen door lopen was ontzettend mooi, maar we wilden de beroemde bergen ook op. Tijdens de klim naar boven werd het echter steeds mistiger. De bergen vervaagden langzaam en werden minder en minder zichtbaar. Op de top aangekomen was het uitzicht, tja, wat zullen we zeggen…  … net niet zo spectaculair als verwacht:

“Everything has beauty, but not everyone sees it” – Confucius

Dat was jammer, we hadden toch iets meer verwacht van hét nationaal park van China. De tweede dag deden we een nieuwe poging voor een spetterend uitzicht. Dit keer skipten we de klim naar boven en gingen we per glazen lift. De lift is de hoogste openluchtlift ter wereld (staat in het Guinness Book of Records) en is gesitueerd aan de zijkant van een van de zuilen. Dat klinkt heel spectaculair en dat was het ook, maar heel lang konden we er niet van genieten omdat we binnen enkele seconden boven waren.

Glazen lift met chinezen

Gelukkig was het weer opgeknapt; de bergen waren nu daadwerkelijk zichtbaar (hoera) en we genoten van de meest fantastische uitzichten!

“The peaks are rare, valleys are deep, waters are beautiful, forests are attractive and clouds are vivid, so it is the solo masterpiece made in heaven in the world, known as expanded bonsai, narrowed wonderland” – de informatieborden

‘Das hoog’

De makers van de film ‘Avatar’ lieten zich inspireren door de bizarre mystieke rotsen en een van de rotsketens heeft sindsdien de naam ‘Avatar Mountains’. De populariteit van de film heeft geleid tot hoge bezoekersaantallen (20 miljoen per jaar!).

Vervolgens daalden we 8000 treden af (waar we overigens nog drie dagen spierpijn van hadden). We vonden hét natuurpark van China geweldig (mistig) en adembenemend mooi.